|
|
Weißer Schokoladenwein, White Chocolate Vine
Synonyme: Akebia lobata
immergrüner oder halb-immergrüner, verholzender Schlinger bis zu 10 m mit wechselständig angeordneten, langgestielten Blättern, bestehend aus 5 geteilten, handförmig zusammengesetzten, eiförmigen, oberseits tiefgrünen, unterseits bläulich-grünen Blättchen. Die duftenden, strahlend creme-weißen Blüten erscheinen in Trauben in den Blattachseln, denen eßbare Früchte mit süßem Geschmack folgen
Früchte können nur gebildet werden, wenn zwei verschiedene Arten oder Sorten nebeneinander gepflanzt werden!
|
| Steckbrief |
| Family: |
Lardizabalaceae Fingerfruchtgewächse |
 |
Evergreen: |
yes |
| Origin: |
Asia |
 |
Fragrance: |
yes |
| Group: |
Climber |
 |
Flower: |
white, white-cream, white-yellowish |
| Zone: |
6 |
 |
Flowering: |
Frühjahr |
| Hibernate: |
entfällt, da frosthart |
 |
Fruits: |
Balgfrüchte |
| To use as: |
Garten, Topfgarten, Wintergarten |
 |
Locations: |
full sun to semi-shade |
| Toxic: |
|
 |
Rare: |
|
| Sowing Instruction |
| Propagation: |
Seeds/Cuttings/Root cuttings |
| Stratification: |
ca. 4-6 weeks in moist sowing mix at 2-5°C in the fridge or unheated greenhouse |
| Sowing Time: |
all year round |
| Sowing Deep: |
cover only slightly with substrate |
| Sowing Mix: |
Coir or sowing mix + sand or perlite |
| Alternative: |
in fall/winter sowing in coldframe or unheated greenhouse |
| Germination Temperature: |
ca. 15-18°C |
| Location: |
bright + keep constantly moist, not wet |
| Germination Time: |
until germination takes place > irregular + difficult |
| Irrigation: |
in the growing season richly water |
| Fertilization: |
weekly 0,2%ig or long-term fertilizer |
| Pests: |
Aphids, Spider mites > especially under glass |
| Substrate: |
potting soil + sand or perlite |
| Culture: |
in the 1st year bright or dark at approx. 0-5ºC in unheated greennhouse + keep slightly moist only |
| Overwintering: |
After this time period older specimens can be planted outdoors. |
| |
Feb 29. Saturday, 2020 |
|
|
|