|
Weißer Schokoladenwein, White Chocolate Vine
Synonyme: Akebia lobata
immergrüner oder halb-immergrüner, verholzender Schlinger bis zu 10 m mit wechselständig angeordneten, langgestielten Blättern, bestehend aus 5 geteilten, handförmig zusammengesetzten, eiförmigen, oberseits tiefgrünen, unterseits bläulich-grünen Blättchen. Die duftenden, strahlend creme-weißen Blüten erscheinen in Trauben in den Blattachseln, denen eßbare Früchte mit süßem Geschmack folgen
Früchte können nur gebildet werden, wenn zwei verschiedene Arten oder Sorten nebeneinander gepflanzt werden!
|
Steckbrief |
Family: |
Lardizabalaceae Fingerfruchtgewächse |
|
Evergreen: |
yes |
Origin: |
Asia |
|
Fragrance: |
yes |
Group: |
Climber |
|
Flower: |
white, white-cream, white-yellowish |
Zone: |
6 |
|
Flowering: |
Frühjahr |
Hibernate: |
entfällt, da frosthart |
|
Fruits: |
Balgfrüchte |
To use as: |
Garten, Topfgarten, Wintergarten |
|
Locations: |
full sun to semi-shade |
Toxic: |
|
|
Rare: |
|
Sowing Instruction |
Propagation: |
Seeds/Cuttings/Root cuttings |
Stratification: |
ca. 4-6 weeks in moist sowing mix at 2-5°C in the fridge or unheated greenhouse |
Sowing Time: |
all year round |
Sowing Deep: |
cover only slightly with substrate |
Sowing Mix: |
Coir or sowing mix + sand or perlite |
Alternative: |
in fall/winter sowing in coldframe or unheated greenhouse |
Germination Temperature: |
ca. 15-18°C |
Location: |
bright + keep constantly moist, not wet |
Germination Time: |
until germination takes place > irregular + difficult |
Irrigation: |
in the growing season richly water |
Fertilization: |
weekly 0,2%ig or long-term fertilizer |
Pests: |
Aphids, Spider mites > especially under glass |
Substrate: |
potting soil + sand or perlite |
Culture: |
in the 1st year bright or dark at approx. 0-5ºC in unheated greennhouse + keep slightly moist only |
Overwintering: |
After this time period older specimens can be planted outdoors. |
|
Feb 29. Saturday, 2020 |
|
|
|